donderdag 4 april 2013

16 peuterhoofdjes

Of ik zin had om alsjeblieft, heel misschien en had ik al alsjeblieft gezegd? een keer met de peuters van Finn's groep te komen schilderen.
Zo ongeveer was de vraag van Finn's juffen een tijdje geleden. Want 'n knutseljufmama, dat was schijnbaar toch wel iets heel bijzonders, een kans die ze niet zomaar mochten laten liggen. En ik? Ach, ik ben de beroerdste niet (okee, eerlijk gezegd stond ik al in m'n hoofd 'ja!' te juichen nog voordat ze klaar was met haar vraag omslachtig in te kleden).

En vanochtend was het dus zo ver. Aangezien het thema 'kijken naar jezelf' deze periode de rode draad is bij de peuters, werd het portretschilderen. Juist, portretschilderen met 16 peuters, variërend tussen de 2 en de 4. Ehhhh.....

Om te beginnen greep ik maar eens terug op mijn altijd-succes-jan-klaassen-act. Die bestaat er zo ongeveer uit dat je niet droog de opdracht gaat uitleggen, maar er een soort toneelstukje van maakt. Zo'n soort toneelstukje waarbij je dan natuurlijk van alles fout doet en waarbij de oplettende toeschouwers die domme juffrouw wel even gaan vertellen hoe het dan wel moet. Al bij de eerste 'move' had ik ze: "Blauwe haren dan maar?" "Neeeee!!!!" (x16) Gelukkig konden ze me daarna ook nog uitleggen dat ik geen 5 ogen had en dat m'n mond toch echt niet bovenop m'n hoofd geplakt zat. (O o o, die domme mama-van-Finn toch, en ze had nog wel een spiegel bij zich om in te kijken.)

Daarna konden de kleine kunstenaars zelf aan het werk. Eerst natuurlijk even uitgebreid in de spiegel kijken en controleren of ze zelf ook echt wel twee oren hadden en niet toevallig paars haar. Vervolgens werd het een 'invuloefening' waarbij iedereen een groot karton met daarop alvast een roze cirkel voor het hoofd geplakt kreeg (peuterhouvast). Zoonlief was er van overtuigd dat hoewel er niet genoeg ruimte over was voor een compleet lichaam hij er toch nog wel een paar benen bij kon maken. "Gewoon onder het hoofd, daar is echt nog wel 'n plekje." Anderen probeerden nauwgezet de onderdelen van hun eigen gezicht in (en om) de roze cirkel te plaatsen en weer anderen vonden de verf op zich ook al een feest en leefden zich uit met het kledderen van zoveel mogelijk verschillende kleuren op het karton.

Maar zonder uitzondering waren het allemaal enthousiaste, geconcentreerde kindertjes. De juffen waren ook helemaal blij en ik? Ik ben nog steeds helemaal hyperdepieper. Wat was dit leuk!Ook Puk de Beer mocht meedoen.
5 opmerkingen:

 1. oef het lijkt me een hele uitdaging zoveel kids & verf! Leuk om die verschillen ook te zien tussen al de creatieve uitspattingen van die kids. Enne op foto 1 zie ik toch echt wel eiamdn met blauwe wenkbrauwen hoor!!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk! Dat is wel een gave hoor, zo'n stel peuters tegelijkertijd aan de slag te krijgen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk!! Super leuk om zo`n betrokken en crea mama eens in de klas te hebben! Zeg ik als juf ;)

  Fijn weekend!
  Liefs Lisanne
  lisannevandeklift.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wauw, wat hebben ze genoten en het zijn kleine kunstenaars in de dop. Wie weet wat er allemaal nog uit komt rollen.

  groetjes saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ziet dt er ontzettend gezellig uit! Het begint meteen te kriebelen hier :)

  BeantwoordenVerwijderen