dinsdag 11 december 2012

Over de lasagnetechniek en bevroren tenen

Net even bij de Grote Tuinkabouter gaan kijken. Hij had zich tot bescheiden doel gesteld de moestuin dit jaar al voor de winter (of in ieder geval dan alvast voor het voorjaar) op orde te hebben. Nou moet ik hier voor de volledigheid wel bij vermelden dat dit nog geen enkel jaar gelukt is. T is namelijk geen postzegelformaat tuintje. Nee, we hebben wel 200m (in t vierkant). En we hebben ook twee kinderen, en een huis dat nooit af is, en veel andere hobbies... Juist, vat je 'm?

Maar dit jaar begint het er wel verdacht veel op te lijken dat het hem gaat lukken. Ik hoor enthousiaste verhalen over schoongemaakte bedjes, paden-in-wording en 'mulchen'. Over wàt? Over het bedekken van de grond met kranten, bladeren, mest, compost en koffiedrab zodat er geen onkruid komt en de grond mooi voedzaam wordt/is/blijft. Mijn Grote Tuinkabouter gaf me zelfs nog wat extra uitleg: Dit heet de 'lasagnetechniek' (en nu doe ik dan even een beroep op jullie kookkennis, want ik mag er toch wel van uitgaan dat iedereen weet wat lasagne is he?) Spreekt voor zich zou ik zeggen:


Hij heeft zo inmiddels al een paar bedjes 'gelasagnaat', en 't ziet er veelbelovend uit:


En zie je t nou goed? Ja, daar, naast die kruiwagen en zuurstokroze emmer: Er kon ook nog worden geoogst!


(Wat jammer nou dat ik altijd al heb gegruweld van prei...)
Helaas was niet al het groen te oogsten. Het had nog het meeste weg van sla uit de vriezer (nee, dat kan niet, weet ik ook wel, dûh). Btw: Tuinkabouter komt net binnen en verklaart dat dit de mierikswortel is.


En wat dacht je van deze groene (bruinige) weelde? Over een half jaar kunnen we daar weer asperges vinden!


Grote Tuinkabouter was hard aan het spitten, en hij bleek niet de enige met dat talent (hoewel ik me afvraag of dit ook iets met lasagne van doen heeft).


En die bevroren tenen? Iedereen die vandaag langer dan tien minuten buiten is geweest weet vast wel waar ik het over heb...

1 opmerking:

  1. wow wat een heerlijke tuin heb je!! En ik ben ook jaloers op je lasagne-kabouter....

    BeantwoordenVerwijderen