maandag 24 december 2012

Zoete olijven

Het begon met een etentje vanwege een 12,5 jarig dienstverband. Om te snaaien lagen er gemarineerde olijven die zowaar zoet smaakten. Erg lekker. Volgens de mannen van de catering waren ze gemarineerd met knoflook, ui, gember en ........ suikerwater. 

Eenmaal thuis een paar dagen later eens gaan googelen op zoete gemarineerde olijven en kwam een aantal recepten tegen, zoals deze:



De eigen gemaakte versie had enkele dagen nodig om goed op smaak te komen. De eerste drie dagen was nog steeds de zurige smaak (van het vocht uit het potje) in de olijf te proeven. Na een dag of vijf was dat  geheel weg en het resultaat mag er wezen. Een heerlijke olijf, die eigenlijk helemaal niet meer naar olijf smaakt. Exclusieve olijven zijn voor dit recept zeker niet nodig!

Oh ja, onder de proefkonijnen zat een lyrische moeder: "Ik hou normaal helemaal niet van olijven, maar deze...."




Hier ons recept voor zoete gemarineerde olijven: 
  • 2 potjes groene olijven (uitlekgewicht 2x 115 gr)
  • suikerwater (50 ml water en 50 gr suiker)
  • Olijfolie 150 ml
  • Azijn balsam rosso 50 ml
  • Schep honing
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 bolletjes gember en scheut gembersiroop
  • Halve zoete ui

  1. suikerwater maken door water en suiker te verwarmen tot opgelost en laten afkoelen.
  2. Olijven afspoelen.
  3. Dressing maken van; suikerwater, azijn, olijfolie en honing. In een pot en goed schudden.
  4. Alles bij elkaar en mengen.
  5. Weekje in de koelkast marineren 





2 opmerkingen:

  1. Mmm...dat ziet er lekker uit!

    Zou je mij nog je adres willen sturen, dan stuur ik je de sterretjes op die je gewonnen hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zal eens opzoeken welke lijm ik gebruikte voor de beestenpotjes, het is in ieder geval 2 componentenlijm maar weet niet meer welk merk. Een blauwe tube;-)

    BeantwoordenVerwijderen