vrijdag 23 november 2012

Pepernotencakejes

Met een half slaapdronken hoofd vanochtend tegen Finn gezegd dat we vandaag wel pepernotencakejes konden gaan maken. Verder dan 'we mixen wat koekkruiden door het cakebeslag' kwam ik toen nog niet.

Een paar uur later, Mats in bed (voor kook- en bakexperimenten toch wel een vereiste), gingen we 'even' die cakejes bakken. En toen bleek dus dat er geen kant-en-klaar pak meer in de kelder stond. Geen nood, een receptje is snel genoeg gegoogeld. "Men pakke 4 eieren".... ehm, met dank aan de wentelteefjes van woensdag zat er nog maar eentje in het doosje. Ander recept, speciaal voor kruidcakejes deze keer: "Weeg 100 gram havermout". Kan me niet herinneren ooit havermout in huis te hebben gehad, dus helaas.

Finn stond ondertussen al in vol ornaat klaar om te 'mixeren'. En omdat risico's 't leven een stuk leuker maken besloot moeders op dat moment dan zelf maar iets te improviseren. Dat ene ei, 'n lepel koekkruiden, bruine basterdsuiker, een half glas melk, wat zelfrijzend bakmeel (en nog een beetje, nog een beetje en oeps, dan nog maar een beetje melk erbij), en op 't laatste moment nog even de geniale ingeving er ook maar wat boter door te 'mixeren'.

Eenmaal in de oven zetten ze 't op 'n rijzen. So far so good... Houten prikkertje erin, schoon er weer uit, check. Voor het ultieme sinterklaasgevoel met 'lijm' van poedersuiker met water op ieder cakeje een pepernoot geplakt.


Voor de schoonheidstest waren ze inmiddels al met vlag en wimpel geslaagd. Na wat geduld (heeeel grote opgave voor 'n driejarige) waren ze zo ver afgekoeld dat we net geen blaren meer op onze tong zouden krijgen. Proeven! En hoewel een beetje plakkerig werden ze volmondig goedgekeurd: "Jaaaaah, die wil ik gaan uitdelen aan mijn vriendjes..."

En voor wie nou iets minder avontuurlijk is ingesteld, hier is het recept (min of meer):
* 125 gram bruine basterdsuiker
* 150 gram zelfrijzend bakmeel
* 1 eetl. koekkruiden
* 1 dl melk
* 1 ei
* 25 gram boter
* poedersuiker met een heel klein beetje water
* pepernoten
In cupcakevormpjes doen en in de oven op 170 graden (gokje, displaytje doet t hier niet) in ongeveer 20 à 25 minuten bakken. Daarna van poedersuiker met een heel klein beetje water een papje maken en hiermee op ieder cakeje een pepernoot 'lijmen'.
1 opmerking: