zondag 30 december 2012

En toen hadden we een nieuwe lamp!

Al vaker was ik 'm tegengekomen op Pinterest: De 'Doily-lamp'. Ook wel: de gefröbelde lamp van afgedankte gehaakte kleedjes uit grootmoeders tijd. En laat ik nou een tijdje geleden eens in een van de lappenbakken op mn werk een stuk van een kanten gordijn gespot hebben. Te lelijk om ooit ergens anders voor te gebruiken (sorry goedwillende collega die zo ruimhartig was dit aan mijn knutselparadijs te doneren), maar perfect geschikt voor... de Doily lamp!

Samen met Finn en twee scharen nam ik het gordijntje onder handen. Er moesten lapjes van geknipt worden, zeg maar vergelijkbaar met kanten kleedjes (die dan over de rug- of armleuningen lagen op de stoelen). Lekker werkje, al keuvelend op de bank draadjes doorknippen en maar zien wat voor vorm de 'kleedjes' werden.

En toen kwam het Echte Werk: plakken! Met een bakje vol plak (gemaakt van knutselplakpoeder, vergelijkbaar met behangplak) werden de kanten stukjes op een megaballon geplakt (zoëen waar een elastiek aan zit en die je dan tegen je hand kunt laten stuiteren). Al snel werd duidelijk dat de kleedjes van beide kanten heeeel plakkerig moesten worden, omdat ze anders niet goed glad te strijken waren.

Nodig: kanten kleedjes of gordijn, megaballon, plak, grote kwast
(en n plastic onderlegger omdat t wel heel smerig wordt...)

Zorg dat de stof aan beide kanten goed plakkerig is.

Op de ballon leggen en lekker met je handen glad smeren.
Laten drogen, en als je zeker weet dat de plak droog is de ballon laten knallen (daar hebben we hier een paar dagen mee gewacht, maar dat kwam eigenlijk vooral doordat er steeds iets anders te doen was). Daar waar het elastiek van de ballon zat was een mooie uitsparing voor een fitting gekomen (die nog een klein beetje groter geknipt moest worden). De oude slaapkamerlamp (een heel simpele van de Ikea) werd uit elkaar gehaald en weer in elkaar gedraaid met het kleedjesbouwwerk ertussen. ....Et voilà!:


Joris kan deze uitspatting van nostalgisch gefröbel helaas niet zo waarderen. (Maar ach, hij gaat over de tuin, ik 't huis ;-))

4 opmerkingen:

  1. Oh wat is je lamp goed gelukt! heel mooi :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anders wel heel geslaagd hé je lamp. Ik heb nu nog meer zin om er aan te beginnen, maar met een beetje meer plak dan misschien, wie weet ... :-)

    BeantwoordenVerwijderen