vrijdag 30 maart 2012

Mangojam

Twee dagen geleden kwam Joris terug van Sang Lee met een doos vol overrijpe mango's. "Snel opeten" was de instructie. Er gingen twee mango's in 't toetje die avond, en verder waren we nog niet gekomen. Vanochtend was het wel duidelijk dat 'overrijp' langzaam aan het veranderen was in 'rottend'. Hoog tijd dus voor wat keukenactiviteit (want 6 mango's tegelijk opeten was zelfs voor fruitvliegje Finn een iets te grote opgave).

Het recept:
Men neme een schaal vol kleine stukjes mango en een pakje geleisuiker speciaal (voor minder zoete jam).

Mix deze in een verhouding van 2:1 door elkaar (ik had ongeveer 500 gram mango en 200 gram suiker, nog iets minder zoet dus).

Dan op een zacht vuurtje aan de kook brengen en ondertussen af en toe roeren. Het is de bedoeling dat het fruit wat kapotkookt, maar aangezien dat bij mango dus niet zo bleek te werken is daar nog even een aardappelstamper aan te pas gekomen.

Schep wat jam op een schoteltje voor de zogenaamde 'geleerproef' (als 't afkoelt en dan dik genoeg is, dan kan 't in de potjes).

Vul 't potje tot aan de rand, dekseltje erop en ondersteboven af laten koelen.

En 'n goeie kok proeft natuurlijk altijd even z'n eigen brouwsel.
Zo, 'n kind kan de was doen! (of de jam maken)

Aan Mats is al dat gekokkerel nog niet besteed, die houdt 't liever 'au naturel'...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen